Φιλοθέη Άρτας

Τηλεφωνική εξυπηράτηση (+30) 26810 52443, (+30) 694 329 6566

0.00 0
Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γενικό σύνολο: 0.00
0
Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γενικό σύνολο: 0.00

Ηλεκτρική Κουβέρτα για Νύχτες Ζεστές και Όνειρα Γλυκά

Η ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του ύπνου σας το χειμώνα προς το καλύτερο. Δείτε εδώ γιατί αξίζει να την αποκτήσετε.


Ο χειμώνας πλησιάζει και το πρώτο μας μέλημα είναι –τι άλλο;- η ζεστασιά. Όμως, πέρα από την κατάλληλη θερμοκρασία στο σπίτι, αλήθεια, υπάρχει καλύτερη αίσθηση από ένα ζεστό κρεβάτι; Ρητορική η ερώτηση, αλλά ακόμη και αν δεν ήταν η απάντηση είναι σίγουρη: Κανείς δεν θα έλεγε «όχι» στη θαλπωρή που προσφέρει μια ηλεκτρική κουβέρτα. Πράγματι, όσοι την έχουν χρησιμοποιήσει ήδη, αναρωτιούνται πώς… κοιμόντουσαν τον χειμώνα προτού ανακαλύψουν τη ζεστασιά της.

Η ηλεκτρική κουβέρτα αποτελεί πράγματι ένα πολύ χρήσιμο επίτευγμα που μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του ύπνου μας και κατά συνέπεια και της ζωής μας.


Ηλεκτρική κουβέρτα - Πώς λειτουργεί

Η ηλεκτρική κουβέρτα ή καλύτερα το ηλεκτρικό υπόστρωμα -αφού τοποθετείται πάνω από το στρώμα και κάτω από το σεντόνι- λειτουργεί ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ – δηλαδή με αντιστάσεις. Η μονωμένη καλωδίωση που υπάρχει μέσα στο υλικό του ηλεκτρικού υποστρώματος προσφέρει τη ζέστη όταν αυτή τροφοδοτείται με ρεύμα ενώ η μόνωση προστατεύει από την ηλεκτροπληξία κατά τη διοχέτευση της θερμότητας.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη όμως μία διευκρίνιση σχετικά με τη σύγχυση που προκαλείται με ένα άλλο είδος θέρμανσης του κρεβατιού με το οποίο μοιάζουν πολύ αλλά δεν είναι ίδια: την ηλεκτρική κουβέρτα η οποία χρησιμοποιείται όπως και η συνηθισμένη κουβέρτα. Στην περίπτωση που εξετάζουμε θα ήταν επομένως καλύτερα να αναφερόμαστε σε «ηλεκτρικό υπόστρωμα» ή «ηλεκτρική υποκουβέρτα», ωστόσο λόγω της ευρείας χρήσης της ονομασίας θα κρατήσουμε τον όρο «ηλεκτρική κουβέρτα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μιλάμε μόνο για το θερμαινόμενο εκείνο υφασμάτινο υλικό που μπαίνει κάτω από το σεντόνι μας.

Μάλιστα, η διαφορά με την ηλεκτρική κουβέρτα με την οποία σκεπαζόμαστε είναι πολύ μεγάλη, τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε ασφάλεια. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα έχει μειωμένους κινδύνους καθώς τεντώνεται κατά τη χρήση της, σε αντίθεση με το έτερο είδος που ακολουθεί τις γραμμές του σώματος. Επίσης, η θερμότητα που παράγεται από την κουβέρτα-υπόστρωμα είναι όλη υπέρ του χρήστη, επειδή ακριβώς παραμένει μεταξύ του στρώματος και των σκεπασμάτων αντίθετα με το ηλεκτρικό κάλυμμα που επιτρέπει το ήμισυ της θερμότητας να διασκορπίζεται στον αέρα.


Ηλεκτρική κουβέρτα - Χειρισμός

Η ηλεκτρική κουβέρτα ή υπόστρωμα διαθέτει χειριστήριο προκειμένου να αυξομειώνει ο χρήστης τη θερμοκρασία. Στις μονές ηλεκτρικές υποκουβέρτες υπάρχει ένα μόνο χειριστήριο ενώ σε εκείνες για τα διπλά κρεβάτια διατίθενται δύο χειριστήρια ώστε ο καθένας να ρυθμίζει τη ζέστη στην πλευρά του κρεβατιού όπως επιθυμεί. Τα χειριστήρια συνδέονται στο καλώδιο τροφοδοσίας το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το ηλεκτρικό κάλυμμα στρώματος μέσω ενός πλευρικού γάντζου. Συνίσταται πάντως, να επιλέξετε θερμαντικές κουβέρτες στις οποίες τα χειριστήρια είναι αφαιρούμενα, επειδή αυτά τα μοντέλα μπορούν και να πλυθούν, ακόμη και στο πλυντήριο στους 40 βαθμούς.

Προτού προβείτε στην αγορά μιας ηλεκτρικής κουβέρτας είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε το μήκος του καλωδίου. Είναι άλλωστε πολύ πιθανό είτε να μην έχετε πρίζα κοντά στο κρεβάτι σας είτε να είναι ήδη κατειλημμένη από ένα σωρό άλλα ηλεκτρικά –φορτιστές, λάμπες κ.ά. Για κάθε περίπτωση, το καλώδιο πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 2 μέτρα.

Όλες τις συνιστώμενες προδιαγραφές θα τις βρείτε ακριβώς στο naikas.gr όπου έχουμε επιλέξει για σας τις καλύτερες ηλεκτρικές / θερμαντικές κουβέρτες - και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά δελεαστικές.


Πόσο ρεύμα καταναλώνει η ηλεκτρική κουβέρτα;

Μια μεμονωμένη ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να καταναλώσει από περίπου 60 έως 150 Watt (σαφώς η κατανάλωση θα διπλασιαστεί επιλέγοντας ένα μοντέλο για διπλό κρεβάτι). Η ισχύς που απορροφάται σχετίζεται επίσης στενά με την παροχή θερμότητας, οπότε όσοι πρέπει να θερμάνουν το κρεβάτι ενός ιδιαίτερα υγρού ή κρύου σπιτιού, όπως ορισμένα ορεινά σπίτια, πρέπει να επιλέξουν ένα μοντέλο με υψηλότερη ισχύ. Αντίθετα εκείνοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική κουβέρτα σε ένα σπίτι που έχει ήδη ζεσταθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να επιλέξουν μια με μικρότερη ισχύ.

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας υπάρχει η διαπίστωση ότι η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας ( υπόστρωμα) μπορεί να συμβάλλει –όταν δεν παραμένουν ανοιχτά και όλα τα μέσα θέρμανσης στο σπίτι-, στην εξοικονόμηση μέχρι και σε ποσοστό 8% της ετήσιας κατανάλωσης. Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι διατηρώντας όλη τη νύχτα σε λειτουργία την ηλεκτρική κουβέρτα η κατανάλωση ενέργειας είναι σαφώς υψηλότερη. Αν και το πώς θα χρησιμοποιηθεί το θερμαντικό αυτό μέσο εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας, συνίσταται πάντως να μη γίνεται χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: Είναι καλύτερα να ζεστάνετε το κρεβάτι σας προτού ξαπλώσετε και έπειτα να την κλείνετε ή, αν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλής ισχύος να τοποθετείτε τον διακόπτη στην πιο χαμηλή σκάλα.


Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι ασφαλής

Η ηλεκτρική κουβέρτα ή υποκουβέρτα ή υπόστρωμα είναι ένα εργαλείο που προκαλεί ορισμένους ενδοιασμούς σε πολλούς, είτε λόγω φόβου υπερθέρμανσης του σώματος είτε λόγω υπονοιών για μαγνητική ακτινοβολία.

Όσον αφορά την υπερθέρμανση που μπορεί να προκαλέσει, σχετική έρευνα έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο μια ηλεκτρική κουβέρτα να θερμάνει υπερβολικά το σώμα. Επίσης, η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι υπερβολικά χαμηλή για να επηρεάσει την υγεία του χρήστη.

Συν τοις άλλοις, οι σύγχρονες κουβέρτες έχουν πολύ ισχυρή μόνωση και πολύ υψηλές προδιαγραφές που τις καθιστούν ιδιαίτερα ασφαλείς. Για να είστε ωστόσο απόλυτα σίγουροι για την επιλογή σας θα πρέπει να προσέξετε τόσο τις προδιαγραφές όσο και τη δική σας συνετή χρήση.

Ας δούμε όμως τι πρέπει να προσέξει κανείς προτού αγοράσει μια ηλεκτρική κουβέρτα:

• Διπλή μόνωση: έχει θεμελιώδη σημασία το κάλυμμα του θερμικού στρώματος να έχει το σύμβολο για την κατηγορία προστασίας II. Ένα διπλό στρώμα απομονώνει τα ζωντανά στοιχεία, έτσι ώστε ένα μόνο σφάλμα να μην προκαλεί ζημιά στον χρήστη

• Βιβλίο οδηγιών: το φυλλάδιο οδηγιών πρέπει πάντα να περιέχει οδηγίες χρήσης και ασφάλειας και στα ελληνικά. Είναι σημαντικό οι προειδοποιήσεις να είναι πλήρως κατανοητές και να γίνονται σεβαστές προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιάς. Εάν κανένα φυλλάδιο οδηγιών δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για να σας δώσει σαφείς οδηγίες.

• Πιστοποιήσεις: μεταξύ των διαφόρων πιστοποιήσεων, το πιο σημαντικό από όλα είναι σίγουρα η σήμανση CE η οποία δηλώνει ότι η ηλεκτρική κουβέρτα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς ασφαλείας που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι ηλεκτρικές κουβέρτες που θα βρείτε στο naikas.gr έχουν φυσικά όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας λύσουμε κάθε απορία.


Πώς επιδρά στην υγεία η ηλεκτρική κουβέρτα;

Πέρα από τον ζεστό ύπνο που μας εγγυάται, η ηλεκτρική κουβέρτα έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Συγκεκριμένα η ζέστη που προκύπτει από τη χρήση της, βοηθά στη μείωση των μυικών πόνων καθώς και των ενοχλήσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και την ινομυαλγία. Επίσης, το ηλεκτρικό υπόστρωμα συμβάλλει ακόμη και στη λιγότερη επίδραση των αλλεργιών στον οργανισμό, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση των προβλημάτων της ιγμορίτιδας από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί άνθρωποι.

Όσον αφορά τη χρήση από τις εγκύους, αν και έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ειδικά εάν γίνεται η χρήση συνετά και σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι γιατροί συνιστούν την αποφυγή της ηλεκτρικής κουβέρτας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επίσης, συνίσταται ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί και καρδιοπαθείς να μην αποκοιμούνται με την κουβέρτα στην πρίζα. Μπορούν άλλωστε να απολαύσουν τις ευεργετικές της ιδιότητες για να ζεστάνουν το κρεβάτι προτού ξαπλώσουν, ενώ την ώρα του ύπνου είναι πιο ασφαλές να αποσυνδέουν την ηλεκτρική κουβέρτα από την πρίζα.