Φιλοθέη Άρτας

Τηλεφωνική εξυπηράτηση (+30) 26810 52443, (+30) 694 329 6566

0.00 0
Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γενικό σύνολο: 0.00
0
Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γενικό σύνολο: 0.00

Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Ήπειρο: Ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση

Από τις 11 Δεκεμβρίου 2020 οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».


Και ποιος δεν έχει ακούσει για το περιώνυμο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που από το 2009 προσφέρει τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης σε πληθώρα κτιρίων ανά την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Κυρίως, είναι ακόμη περισσότεροι οι πολίτες που ακριβώς λόγω της έλλειψης πληροφόρησης μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιήσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για μείωση των εξόδων θέρμανσης/ενέργειας με ταυτόχρονα πιο αποδοτική απόδοση.

 

Αξίζει επομένως να γνωρίσει κανείς το νέο πρόγραμμα που από φέτος μετονομάστηκε σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και στην Ήπειρο ξεκινάει να δέχεται αιτήσεις από τις 11 Δεκεμβρίου 2020. Επομένως, ενημερωθείτε κατάλληλα και… σπεύσατε!


Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Όπως και ο προκάτοχός του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον το νέο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση ενέργειας του σπιτιού τους αυξάνοντας ταυτόχρονα και την αξία του. Στο πρόγραμμα επομένως εντάσσονται εργασίες αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης με σύγχρονες οικονομικές επιλογές όπως σόμπες πέλλετ, ενεργειακά τζάκια, αντλίες θερμότητας, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.ά.

Ωστόσο, το νέο πρόγραμμα δεν άλλαξε μόνο νέο όνομα αλλά είναι ακόμη πιο βελτιωμένο. Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα Εξοικονομώ είναι:

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ από τα οποία στην Ήπειρο θα διατεθούν τα 65 εκατ. ευρώ.

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85%.

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Σχετικά ειδικά με το τελευταίο, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» περιλαμβάνει πια παρεμβάσεις σε κουφώματα και συστήματα σκίασης και αερισμού. Επίσης, προβλέπει επιλέξιμες ενέργειες για θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης και ζεστού νερού και εγκατάσταση άλλων συστημάτων αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά. Περιλαμβάνει ακόμη συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές) αλλά και υποδομές επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (Smart Home) καθώς και λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες. Επιπροσθέτως, το νέο πρόγραμμα φροντίζει για την αναβάθμιση ανελκυστήρα αλλά και του συστήματος φωτισμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του προγράμματος, θα ευνοηθούν περισσότεροι πολίτες αφού το καινούργιο Εξοικονομώ έχει αμβλύνει τα κριτήρια για τους δικαιούχους. Έτσι, νοικοκυριά με εισόδημα έως και 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 85% και οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 120.000 ευρώ τον χρόνο θα επιδοτηθούν με έως και 55%.

Το πρόγραμμα θα τρέχει μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις επιχορηγήσεις το Εξοικονομώ-Αυτονομώ παρέχει και άτοκα δάνεια. Στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης που κυμαίνεται (ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία) από 35% έως 65% προστίθενται επίσης: ειδική προσαύξηση +10% λόγω Covid-19 σε όλους και ενεργειακό premium +10% εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β. Επιπλέον προβλέπεται ειδική προσαύξηση +10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης) στις περιοχές λιγνίτη.


Ποιες κατοικίες μπορούν να υπαχθούν στην επιδότηση

Εν δυνάμει κατοικίες για χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος είναι οι μονοκατοικίες, τα μεμονωμένα διαμερίσματα και οι πολυκατοικίες. Προκειμένου επομένως μια οικία να κριθεί επιλέξιμη για επιδότηση απαιτούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 Να είναι νόμιμη

Η νομιμότητα μιας κατοικίας αποδεικνύεται με την οικονομική άδεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η οικοδομική άδεια ή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η νομιμότητά της (π.χ.: υπαγωγή δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων)

 Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα

Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν κατοικίες οι οποίες είναι ημιτελείς ή υπό κατασκευή. Όταν το πρόγραμμα αναφέρεται σε κατοικίες εννοεί τις ήδη αποπερατωμένες και ηλεκτροδοτημένες

 Να αποτελεί κύρια κατοικία

Οι εξοχικές και δευτερεύουσες κατοικίες δεν είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα

 Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ΄

Οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση σπαταλούν πολλή ενέργεια και είναι πολύ πιθανό, εκτός εάν έχει γίνει εκ βάθους ανακαίνιση, να βρίσκονται σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίση της Γ. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που θα εκδοθεί από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή.


Εγγύηση Ναΐκας και για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ στην Ήπειρο

Η εταιρεία Ν. Ναΐκας & ΣΙΑ ΟΕ εδώ και χρόνια προμηθεύει ολόκληρη την Ήπειρο με ό,τι χρειάζεται ένα σπίτι: από ηλεκτρολογικό υλικό, υδραυλικά και οικοδομικά υλικά μέχρι ποιοτικά διακοσμητικά και ό,τι χρειάζεται για να κάνετε τον προσωπικό σας χώρο άνετο και λειτουργικό.

Στον πολυκατάστημά μας που εδρεύει στη Φιλοθέη Άρτας διατίθενται επιπλέον και όλα όσα χρειάζεστε για να εξοπλίσετε την κατοικία σας σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Ηλιακά συστήματα που περιλαμβάνουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, υλικά για εξωτερική θερμομόνωση αλλά και μία πολύ μεγάλη γκάμα από χρώματα και βερνίκια για την ολοκληρωμένη ανανέωση της κατοικίας σας. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε με απόλυτη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και όλες τις αντίστοιχες εργασίες: Υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, θέρμανσης, κλιματισμού, ελαιοχρωματισμού, οικοδομικές καθώς και εργασίες τοποθέτησης γυψοσανίδων.

Το πιο σημαντικό; Η εταιρεία Ν. Ναΐκας & ΣΙΑ ΟΕ με τη μεγάλη εμπειρία και το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό αναλαμβάνει την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», από την παροχή βοήθειας για τη συμπλήρωση της αίτησης και την αποστολή των δικαιολογητικών μέχρι τους τεχνικούς συμβούλους του έργου, ενεργειακούς επιθεωρητές και φυσικά τις εργασίες τοποθέτησης με όλα τα άριστης ποιότητας προϊόντα μας.

Απευθυνθείτε στο κατάστημα μας(Εθνική Οδός Άρτας Ιωαννίνων, Δήμος Φιλοθέης Άρτας 470 42) ή στα τηλέφωνα (26810 52443 και 6943296566) και ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να απολαύσετε και εσείς τα πλεονεκτήματα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ εμπιστευόμενοι την όλη διαδικασία στην εμπειρία και τη γνώση του προσωπικού μας. Χωρίς να αναμειχθείτε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ούτε να ασχοληθείτε με το… κυνήγι των κατάλληλων τεχνικών –πέρα από την αρχική καταχώριση των στοιχείων σας στο σύστημα- θα βρεθείτε σύντομα σε ένα ενεργειακά υπερλειτουργικό και εξαιρετικά οικονομικό σπίτι.